Mistä tiedän, että Uniliina on oikean kokoinen vauvalleni?
Uniliina on suunniteltu niin, että se sopii kaiken kokoisille vauvoille pienestä keskosesta aina yli viisikiloiseen saakka. Uniliinaa istuu tukevasti kaiken kokoisille vastasyntyneille.
Onko Uniliinaa saatavilla eri kokoisina?
Uniliinaa saa kolmessa koossa: pieni, keskikoko ja iso.
Uniliinan pienintä kokoa voi käyttää keskosesta noin 2-3 kk:n ikään asti. Kaikki muut paitsi keskikoko kategoria ovat pientä kokoa.
Keskikoinen Uniliina on tarkoitettu vauvoille, jotka painavat vähintään 4,6 kg, mutta mieluummin kuitenkin vähintään 4,9 kg tai ovat yli 57 cm pitkiä. Keskikokoiset Uniliinat löydät erillisestä kategoriasta: keskikoko. Siellä ovat esillä kaikki materiaalit mitä keskikokoa on tällä hetkellä satavilla.
Tilauksesta valmistetaan vieläkin isompia Uniliinoja, kutsumme niitä isoiksi uniliinoiksi. Niiden koko räätälöidään aina tilanteen ja tarpeen mukaan.
Mikä on puolikapalo?
Puolikapalossa ei kapaloida käsiä mukaan, vaan kapalon korkein osa jää kainaloiden alle.
Mistä johtuu, että tarrat eivät osu aivan kohdalleen kiinnittäessäni kapaloa? Onko minulla viallinen kappale?
Koska uniliina on suunniteltu sopivaksi kaiken kokoisille vastasyntyneille voi sen tarrat jossain vauvasi kasvuvaiheessa asettua niin, että ne eivät yllä kokomatkalta kiinni. Tämä ei kuitenkaan vaikuta uniliinan käyttöön, vaan kapalo pysyy hyvin kiinni vaikka vain osa koskettaisi tartuntapintaa. Tarran tartuntapinta siis vaihtelee lapsesi kasvaessa.
Kuinka kauan voin pitää vauvaani Uniliinassa?
Uniliina on tehty joustavasta kankaasta niin, että vauva pääsee liikuttamaan käsiään ja jalkojaan parempaan asentoon kapalon sisällä. Näin vauvan kädet tai jalat eivät puudu. Voit huoletta pitää vauvaa koko unijakson ajan kapaloituna. Vauvan herättyä syömään on hyvä avata kapalo jo senkin takia, että hän pääsee tuntemaan äidin lämmön ihollaan ja käsillään. Vauvan kasvaessa on yhä tärkeämpää, että hän pääsee valveilla ollessaan liikuttamaan itseään vapaammin.
Voinko imettää / pulloruokkia vauvan Uniliinassa?
Imettäessäsi vauvan kädet ja päänalue tulee olla vapaina. Vauvan ottaessa hyvän imetysotteen, hänen tulee pystyä kallistamaan päätään taaksepäin ja tunnustella käsillään rintaasi. Näin ollen aukaise Uniliinaa ottaessasi vauvan rinnalle ja tarvittaessa kapaloi vauva uudestaan syönnin jälkeen. Pulloruokinnassa olevat vauvat voivat ruokailla Uniliinassa. Mikäli vauvasi on hyväntuulinen ruokailun jälkeen, anna hänen nauttia tyytyväisestä olostaan esim. sylissäsi ja kapaloi hänet vasta myöhemmin.
Mikä ihmeen ihokontakti?
Muistahan pitää vastasyntynyttä vauvaasi mahdollisimman paljon ihokontaktissa. Ihokontakti nopeuttaa maidon nousua, edistää maidon herumista sekä tehostaa vauvan imemisrefleksiä. Ihokontaktissa pidät vauvasi ihoa omaa ihoa vasten ilman että välissä on mitään vaatetta. Vaippa on sallittu. Sinun lämpösi lämmittää vauvaa, mutta pidä vilpoisassa tilassa vauvan selkäpuolella Uniliinaa (tai muuta lämmittävää vaatetta tai peittoa). Jätä normaalipainoisen täysiaikaisen , yli 37 vikkoisen vauvan pää ja niska paljaaksi, liiallisen lämmön nousu estämiseksi. Helpoiten toteutat ihokontaktia yöaikaan pukemalla illalla vauvalle vaipan lisäksi vain Uniliinan. Ottaessasi vauvaa rinnalle imemään, aukaiset Uniliinan ja otat vauvan ihoasi vasten. Vauvan syötyä tarpeeksi, voit kääräistä hänet takaisin Uniliinaan/ kiinnität tarran takaisin kiinni. Näin vauva saa enemmän maitoasi imetyskerralla ja nukkuu pidemmän unijakson. Tehokas imetys yöaikaan parantaa maidontuotantoa ja ylläpitää imetyksen jatkumista pidempään. Myös pulloruokitut vauvat tarvitsevat ihokontaktia.
Kuinka monta kuukautta Uniliinaa voi käyttää?
Uniliinaa voi käyttää niin pitkään kun se tuntuu hyvältä. Isoin koko tehdään mittojen mukaan. Yleensä ihmiset kuitenkin luopuvat terveen vauvan kapoinnista yhden vuoden ikään mennessä. Valtaosa ihmisistä kapaloi muutamat ensi kuukaudet. Osa aloittaa kapaloimisen vasta kun vauva on 3-4 kk, eli kapaloimisen aloittaminen ja kesto riippuu vauvasta. Uniliina on joustavaa materiaalia ja vauva saa siinä liikuteltua jäseniään, eli Uniliinassa olevaa vauvaa tulee vahtia ja huolehtia ettei hän pääse kääntymään vatsalleen. Vauva ei pääse/osaa kääntyä takaisin, eikä jaksa kauaa kannatella päätään. Uniliinassa tai missään muussakaan kapalossa ei saa vauvaa pitää 24h/vrk.
Olipa kerran Instragramissa
Olipa kerran® on Mollavauvan oma tuotemerkki. Tutustu ja ihastu!